Посета сарадника Института за српски језик САНУ и чланова пројекта Јавни дискурс у РС Институту за македонски језик „Крсте Мисирков“ у Скопљу

У оквиру Споразума о сарадњи са Институтом за македонски језик „Крсте Мисирков“ у Скопљу установљени су први пут у мају 2024. године „Македонско-српски лингвистички сусрети“ / „Македонско-српските лингвистички средби“. Тако је за  21. мај било предвиђено представљање резултата пројекта „Јавни дискурс у Републици Србији“ од стране проф. др Марине Николић и мср Миљане Чопе, чланова пројектног тима, док је 22. маја проф. др Софија Милорадовић одржала предавање о води у српској народној традицији и српским народним говорима.

Проф. др Марина Николић и мср Миљана Чопа представиле су колегама из Института за македонски језик, уз богату видео-презентацију, пројекат Јавни дискурс у Републици Србији, подржан од стране Фонда за науку Републике Србије у оквиру конкурса под називом „Идеје“, а који је ушао у своју трећу и завршну годину. У оквиру овога пројекта, осморо сарадника Института са придруженим колегама из још двеју наставно-научних институција, бави се истраживањем језика у домену јавне комуникације, чији знатан сегмент представља језик медија било које врсте, уз усмеравање и на политички дискурс и на дискурс друштвених мрежа. Такође, у кратким цртама представљен је и недавно објављени Појмовник српских лингвистичких термина (издање Прометеја из Новог Сада, Лингвистичка едиција), осмишљен у оквиру Одсека за стандардни језик, а на коме је радило више сарадника Института.