Позив на радионицу о коришћењу веб-корпуса PDRS 1.0

  • Позивамо све заинтересоване да се пријаве на бесплатну радионицу о коришћењу веб-корпуса PDRS 1.0
  • У питању је најсавременији и највећи корпус српског језика урађен до сада и креиран је у оквиру пројекта Јавни дискурс у Републици Србији.
  • Радионица ће се одржати 27, 28. i 29. априла од 12 до 16 часова у сали 101 Института за српски језик САНУ (адреса Кнеза Михаила 36/I) (није обавезно присуство сва три дана).
  • Предавач је др Филип Васершајт са Института за славистику и хунгарологију Универзитета Хумболт у Берлину.
  • Пријаве на радионицу искључиво на мејл адресу: javnidiskurs@gmail.com
  • Због ограниченог броја места у сали радионици ће моћи да присуствује првих 15 заинтересованих полазника који нам на мејл адресу пошаљу контакт податке: име, презиме, број телефона до 23. априла 2023.
  • На мејл ће вам стићи обавештење о детаљима радионице.
  • За све који су заинтересовани да науче да рукују овим дигиталним корпусом, а не буду могли да присуствују радионици ускоро ће бити доступан и кратак вебинар на каналу пројекта PDRS на платформи Јутјуб.
  • Молимо све заинтересоване полазнике радионице да понесу свој лаптоп рачунар због комотнијег рада.
  • Корпус је доступан на адреси: https://www.clarin.si/ske/#dashboard?corpname=pdrs10

САДРЖАЈ РАДИОНИЦЕ

У првом делу радионице представићемо корпус PDRS 1.0. Упознаћемо учеснике са његовим карактеристикама и упоредићемо их са карактеристикама других корпуса српског језика. Након тога следи увод у услуге које се нуде на Clarin.si (repository and concordancer). Представићемо основне могућности анализе (анализа колокација, филтрирање, анализа дистрибуције, употреба типова текста, анализа кључних речи) а заједно ћемо вежбати једноставне упите за претрагу корпуса. На крају првог дела радионице, учесници ће моћи ефикасно да користе онлајн алате за једноставне упите за претрагу корпуса и анализе.

У другом делу радионице увешћемо сложеније упите за претрагу. С једне стране, они ће укључивати различите нивое анотације, а са друге, представљаће сложенија лингвистичка питања. Увежбаваћемо све нивое и начине претраживања и њихове комбинације. Такође, дaћемо увод у морфосинтаксичке скупове ознака које се користе у корпусу PDRS 1.0. На крају другог дела радионице, учесници ће моћи да трансформишу стварна лингвистичка питања у упите за претрагу.

У трећем делу радионице представићемо како се корпус PDRS 1.0 може користити за анализу концепата. Увежбаваћемо напредне анализе колокација и јачине колокација, могућности филтрирања, дистрибуције у корпусу, употребe типова текста, анализе кључних речи, као и креирање подкорпуса и даље упоредне анализе унутар корпуса и са другим корпусима. На крају трећег дела, учесници ће моћи самостално да анализирају варијацију одабраних језичких појава између типова текста и корпуса.