Други округли сто „Језик медија данас” 14. марта 2023. године у Косовској Митровици

На Филозофском факултету у Косовској Митровици одржан је 14. марта 2023. године други округли сто „Језик медија данас“ у организацији пројекта „Јавни дискурс у Републици Србији“ и уз подршку Фонда за науку Републике Србије.
 
У раду округлог стола изложено је укупно шест реферата, а теме су се кретале од употребе англицизама, проблема са превођењем, акцента у медијима па све до опште слике језичке културе у медијима данас.
 
Проф. др Данијела Кулић (Филозофски факултет, Косовска Митровица) говорила је о „Употреби англицизама у програму телевизија са националном фреквенцијом“ износећи низ примера неодговарајуће и излишне употребе сирових англицизама у емисијама у ударним телевизијским терминима. Др Бранислава Дилпарић (Филозофски факултет, Косовска Митровица) говорила је „О појединим карактеристикама писаних гласила на српском језику међународних и привремених институција самоуправе на Косову и Метохији“ скрећући пажњу бројним примерима на праксу лошег преводилачког третмана и српског и енглеског језика у јавним гласилама, али и порталима државне администрације на Косову и Метохији. Др Сања Микетић Суботић је, у сарадњи са студенткињом Јеленом Митић (Филозофски факултет, Београд) говорила о „Акронимима КФОР, НАТО и ЕУ у часописима НИН, Печат и Време“ указујући генерално на проблем променљивости верзалних и лексикализованих скраћеница у писаним медијима и њиховој уклопљивости у језички систем.
 
Мср Душан Стефановић (Филозофски факултет, Косовска Митровица) излагао је реферат о  „Употреби облика Митровчанин/Митровичанин у митровичким медијима“ правећи паралелу између тога какав је статус облика Митровичанин у јавним гласилима у односу на оно шта је забележено у речницима и нормативној литератури. Мср Миљана Чопа (Институт за српски језик САНУ, Београд) говорила је о „Акценатској норми и њеној реализацији у језику локалних медија“ где је анализирајући колико се актуелна акценатска норма српског језика (не)реализује у говору спикера. На крају, мср Невена Милосављевић (ТВ Данкос плус, Косовска Митровица) излагала је на тему „Медијска аждаја и језик као инструмент (не)знања“ указавши на низ изазова са којима се суочавају активни учесници у медијском животу спрам језика и језичке културе. 
 
Након реферата уследио је жив и подстицајан разговор на све теме које су биле заступљене на округлом столу.